Ce sunt trăsăturile de caracter?

trasaturi de carcterSpunem despre oameni că sunt sociabili, toleranți, responsabili, optimiști, pesimiști, fără sau cu voință, punctuali etc. – atunci când vorbim despre caracterul (personalitatea) acestora. Ce sunt însă aceste trăsături de caracter? Pentru a încadra o persoană într-o anumită categorie caracterială, noi suntem atenți, observăm, analizăm și interpretăm comportamentul acesteia. De exemplu, când vreau să constat dacă o persoană este responsabilă, urmăresc comportamentul ei o perioadă suficientă pentru a sesiza dacă își respectă promisiunile, își realizează atribuțiile (familiale, de serviciu, parentale etc.), își recunoaște și-și asumă consecințele faptelor proprii.

Deși trăsăturile de  caracter se referă la constante comportamentale, adică la modalități stabile de realizare a diverselor activități sau de raportare la diverse evenimente, ele nu sunt comportamente, din simplul motiv că nu aparțin exteriorului, ci interiorului persoanei. Întrebarea este: ce se află în interiorul persoanei care să corespundă comportamentelor constante observabile în exterior? În interior avem convingeri (și aici introducem și valorile care sunt convingeri cu un grad mare de generalitate) și atitudini. Convingerea înseamnă idee plus trăire afectivă, iar atitudinea presupune convingere care conduce la acțiune.

În procesul educației noi formăm copiilor convingeri, adică îi ajutăm să interiorizeze idei susținute emoțional. Cum? Prin exemplul propriu (copiii imită ceea ce văd), oferindu-le modele (copiii se identifică sau se contraidentifică cu acestea), comunicând cu ei, recompensându-i și pedepsindu-i (pedeapsa, din păcate, este utilizată mult în educație, deși eficiența ei este mai mult decât discutabilă), oferindu-le posibilitatea de-a experimenta, având așteptări de la ei, reflectându-le acțiunile în cuvinte.

Închei acest articol prin propunerea  de  verificare a imaginii pe care o aveți despre propria persoană identificând convingerile ce stau la baza principalelor dumneavoastră trăsături de caracter. Este o altă modalitate de autocunoaștere!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s