Cum poate fi schimbat tiparul financiar individual?

bani noiSpuneam într-un articol precedent (Tiparele noastre financiare) că fiecare dintre noi avem un tipar financiar subconștient care ne determină destinul financiar. Cum poate fi schimbat acesta? Voi puncta, în continuare fazele schimbării.

1. Primul element al schimbării este conștientizarea. Este motivul pentru care am schițat câteva întrebări și situații, în articolul precedent, la care să vă gândiți pentru a intra în contact cu tiparul financiar pe care îl aveți.

Să luăm un exemplu ipotetic de tipar financiar:

Persoana X are o atitudine ambivalentă față de bani (pentru că în copilărie părinții săi se certau foarte mult din cauza acestora, de unde a concluzionat intelectual și emoțional că banii sunt necesari, dar aduc și răul, cearta), așa că în forul ei interior i-ar vrea și nu prea i-ar vrea. Compromisul găsit este următorul: câștig doar pentru supraviețuire, așa că în final rămân fără nici un ban, deci mă descotorosesc de rău. Alte prescripții din scenariul financiar al persoanei X sunt: banii se câștigă foarte greu (are, pentru această idee, exemplele personale ale părinților săi) și, întotdeauna banii vor fi mai puțini decât munca depusă (tatăl ei se plângea frecvent de faptul că nu este plătit suficient pentru ceea ce face). Sintetic, scenariul financiar al persoanei X poate fi formulat astfel:

  • Banii sunt și buni și răi, deci îi câștig, dar rămân repede fără ei.
  • Trebuie să muncești din greu pentru fiecare bănuț, deci muncește foarte mult pentru banii săi.
  • E iluzoriu să pretinzi să fii plătit corect, adică cât mai în conformitate cu munca depusă, așa că nu cere niciodată mărire de salariu.

2. Al doilea element al schimbării scenariului financiar este înțelegerea. Înțelegerea faptului că ideile, convingerile personale față de bani sunt de fapt preluate de la alte persoane și că de fapt reprezintă mai degrabă experiența acestora de viață, decât a noastră.

Fiecare dintre dumneavoastră, după ce v-ați identificat elementele propriului tipar financiar, puteți să faceți următorul exercițiu:

  • gândiți-vă pe cine le reprezintă mai mult acestea și aduceți și argumente în acest sens
  • gândiți-vă dacă și în ce măsură vă reprezintă aceste elemente pe dumneavoastră.

Puteți sintetiza ideile într-un tabel de genul:

Convingerile, (aserțiunile, elementele) tiparului

Părerea mamei despre fiecare element component al tiparului, cu argumente Părerea tatălui, despre fiecare element component al tiparului, cu argumente Părerea altor persoane semnificative – dacă este cazul – despre fiecare element   component al tiparului, cu argumente Ce credeți dv.   despre despre fiecare element component al tiparului, cu argumente
1. De ex, pentru persoana X: Banii sunt și buni și răi
2….
3. …

3. Al treilea element al schimbării este reprezentat de ultima coloană a tabelului anterior. Este disocierea față de modul de gândire specific altora. Este separarea dintre gândirea proprie și modul de gândire și simțire specific altora: părinți, profesori, societatea din care facem parte. Scriind în această coloană ce credeți despre elementele tiparului, începeți de fapt să vi-l rescrieți.

4. Ultimul element al schimbării tiparului este recondiționarea. Aici am să vă rog să vă scrieți propriile aserțiuni legate de bani, pornind de la adevăratele dumneavoastră nevoi, motivații, valori, trăsături de personalitate. În această fază este recomandat să vă spuneți în minte ceva de genul: ”Aleg să mă separ de convingerile legate de bani ale părinților și ale altor persoane semnificative și să-mi construiesc un destin financiar care să mă reprezinte pe mine. Eu cred că banii…..(și aici aveți libertatea să vă exprimați pe dumneavoastră! )”

Deci, întreg procesul schimbării tiparului financiar individual este unul de rescriere a acestuia, în conformitate cu ceea ce suntem noi, nu cu ceea ce am învățat de la alții și nemulțumirea este senzorul interior care ne arată dacă acțiunile noastre, deciziile, rezultatele se îndepărtează sau nu de ceea ce suntem cu adevărat.

Pentru a experimenta schimbarea tiparelor financiare vă propun să nu vă grăbiți și să vă luați timpul de care aveți nevoie pentru fiecare etapă. Puteți discuta și cu alte persoane, pentru a vă clarifica propriile puncte de vedere.

Personal îmi propun să realizez niște workshopuri pe tema tiparelor financiare. O să vă țin la curent oricum.

Advertisement

2 thoughts on “Cum poate fi schimbat tiparul financiar individual?

  1. Tot ce ați menționat sunt doar elemente de suprafața ale manifestărilor inconștiente induse de tipare, proiecții și programe mentale. Dincolo însă de ele, se află lipsa de educație financiară, carențe emoționale, morale, de etică, de comportament și de comunicare (lipsită de eficiență din punctul de vedere al polarității energetice ale emoțiilor atașate de gândurile pe care le exprimăm prin dialog mental) care împiedică alegerile și acțiunile noastre curajoase, și prin ele, acumularea și dezvoltarea de abilități la nivelul nevoilor programate de societate, și nu în ultimul rând, suntem singurii care ne sabotăm prosperitatea și siguranța financiară (prin lipsa conștientizării și prin eschivarea asumării responsabile a propriilor cauze care ne conduc la nemulțumiri, neîmpliniri profesionale și eșecuri financiare).

    Fără schimbare și decizia de a ne elibera de constrângerile și limitările convingerilor, credințelor, obiceiurilor, atașamentelor și a programelor noastre mentale potrivnice, rămânem rătăciți în cercul vicios al propriei noastre ignoranțe, neputințe și a incapacității de a ne trezi conștiința, pentru a produce schimbarea propriului negativism și a propriilor atitudini de eschivare a responsabilității.

    Neînțelegând nevoia stringentă de a ne înlocuii gândurile, emoțiile, atitudinile, convingerile, alegerile, acțiunile, consecințele și efectele negative ”colaterale” ale rezultatelor noastre potrivnice (generate de carențe mentale, emoționale și spirituale), cu stări emoționale și valori pozitive de caracter și moralitate etică (dominate de credință, iubire, pasiune, entuziasm. altruism , empatie, asertivitate, încredere de sine și acțiuni pline de curaj), manifestate în direcția împlinirii intențiilor noastre benefice, menite să urmărească și să slujească prin acțiuni convergente, interesele și nevoile celorlalți (prin aducerea plus valorii în viața lor, dezvoltând excelența, propriei autenticități profesionale și de caracter, în zona vocației și a pasiunii noastre), vom rata desăvârșirea propriului sine și a prosperității financiare, profesionale, emoționale și relaționale, pe care credem că ni le dorim (chiar și atunci când rezultatele ne contrazic).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s