Tiparele noastre financiare

tipare financiareSe vorbește despre ghinionul celor care au câștigat sume mari de bani la loto: ei și-au cheltuit banii foarte rapid și li s-au întâmplat tot felul de probleme în care, ați ghicit, au pierdut mulți bani. Pentru cei mai mulți dintre aceștia, sumele mari (imense chiar) s-au risipit în câțiva ani. Ghinion? Sau explicație științifică? Să analizăm puțin luând în calcul ideea de tipar (schemă, scenariu) financiar individual. Dar înainte de asta, să vă mai dau un alt exemplu corelat oarecum cu primul. Cineva a avut ani la rândul o anumită greutate. Este schema sa corporală, cea cu care s-a obișnuit și din punct de vedere biologic, și psihic. Dacă urmează o cură de slăbire, greutatea îi va scădea. Dar, la un oarecare interval de timp de la finalizarea curei, organismul își caută și își regăsește vechea greutate. Pentru că organele sale, metabolismul său, funcționarea biologică în ansamblu erau legate de un anumit tipar corporal. Dacă acesta se schimbă, organismul își canalizează resursele pentru a-l recăpăta. Cam așa se întâmplă și cu cei care câștigă peste noapte sume foarte mari de bani. Funcționăm ani la rândul gestionând anumite sume de bani și, deodată, câștigăm ceva mult peste modalitatea noastră de funcționare. Psihicul nostru va tinde să restabilească vechiul echilibru, cel cu care era obișnuit. Astfel că, persoana va fi influențată, inconștient de cele mai multe ori, să realizeze acțiuni riscante care să conducă la pierderea banilor și la funcționarea în limitele prescrise de tiparul financiar individual.

Dar ce e tiparul financiar? Reprezintă modul în care fiecare este condiționat să gândească și să acționeze atunci când e vorba de bani. El cuprinde convingerile și atitudinile personale față de bani, modalitățile permise/interzise de a câștiga și administra banii, precum și sumele aproximative pe care persoana are permisiunea să le dețină și gestioneze, în conformitate bineînțeles, cu convingerile și atitudinile sale. Acest tipar nu este de obicei conștient și, ca și celelalte aspecte ale personalității noastre, se formează în cadrul interacțiunii cu mediul de viață. Pe structurarea acestuia își pun amprenta:

– convingerile și atitudinile legate de bani ale părinților și/sau ale altor persoane semnificative (transmise de obicei prin comunicare sau prin exemplul personal);

– tiparele financiare ale părinților (vizibile în modalitatea acestora de a se raporta la bani);

– experiențele personale în care au fost implicați, direct sau indirect, banii.

Tiparul financiar poate fi setat la diverse nivele: supraviețuire (dețin bani doar pentru nevoi bazale), eșec total (nu reușesc să câștig bani mai deloc), câștig/ pierdere (câștig sume mari de bani, dar le pierd), abundență financiară etc.

Noi putem să ne schimbăm în realitate interacțiunea noastră cu banii numai dacă ne modificăm tiparul financiar. Altfel, chiar dacă vom câștiga la loto, nu vom reuși să păstrăm acei bani.

Pentru a realiza schimbarea tiparului financiar trebuie mai întâi să-l conștientizăm. Vă propun în continuare câteva întrebări și situații la care să meditați pentru a vă cunoaște propriul scenariu financiar:

– Cum se comportau părinții/tutorii în domeniul financiar când erați mic?

– Câți bani câștigau părinții și cum îi câștigau? S-ar putea să fiți setați pe aceeași sumă și modalitate de câștig.

– Cum administrau părinții banii? Erau cheltuitori sau economi? Erau buni investitori sau nu investeau?

– În familia dumneavoastră, banii se câștigau cu ușurință sau foarte greu?

– Pentru părinții dumneavoastră, banii erau o sursă de bucurie, sau un motiv constant de dispute aprinse?

– Ce convingeri avea mama despre bani? (Ce spunea ea despre bani, dumneavoastră și altora?)

– Ce convingeri avea tatăl despre bani? (Ce spunea el despre bani, dumneavoastră și altora?)

– Ce v-au spus alte persoane importante despre bani?

– Identificați experiențele personale în care au fost implicați banii, direct sau indirect (de exemplu, ați câștigat bani la loto, ați primit o moștenire, vi s-a spart casa, vi s-au furat bani, ați fost părăsit pentru că erați sărac etc.). Apoi conștientizați concluziile pe care le-ați desprins despre bani în urma experiențelor respective.

– Identificați-vă convingerile personale legate de bani răspunzând la următoarele întrebări: Ce gândiți despre bani? Ce ați face cu banii dacă ați câștiga o sumă mare la loto și cum vă imaginați că v-ați simți atunci? Ce reprezintă banii pentru dumneavoastră?

– Identificați-vă convingerile și atitudinile procâștig sau propierdere legate de bani.

Meditând sincer la aceste întrebări și situații, mă aștept să dobândiți câteva idei despre tiparul financiar propriu: dacă sunteți setați spre succes, mediocritate sau eșec; dacă sunteți programat să câștigați banii ușor sau să luptați pentru fiecare bănuț; dacă puteți gestiona un venit mai consistent, sau doar unul foarte mic. Dacă tiparul financiar conștientizat vă mulțumește, atunci este foarte bine pentru dumneavoastră. Dacă nu, e nevoie să vi-l resetați. Cum? Despre acest aspect vom vorbi într-un alt articol.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s