Singura modalitate prin care reușim să influențăm schimbarea celorlalți este aceea de-a ne schimba pe noi. Oamenii se pot schimba doar dacă sunt motivați intrinsec și este foarte greu și așa. Altfel, nevoia de-a-l schimba pe celălalt (de obicei o persoană semnificativă), cu presiunea aferentă ei, poate doar să trezească în acesta mai multe reacții nefavorabile dorinței de schimbare:
– se simte neacceptat (și chiar este pe anumite dimensiuni) și se distanțează emoțional
– se simte iritat, deranjat de această presiune a schimbării
– reacționează mai mult sau mai puțin agresiv, simțindu-se nevalidat ca persoană (Tu nu ești O.K.!). Cu alte cuvinte, se creează o rezistență la schimbare, mai degrabă decât o nevoie de schimbare.
Nevoia de-a-l schimba pe celălalt poate fi o modalitate mai confortabilă de a aborda anumite dificultăți cu care ne confruntăm, adică, în loc să vedem propria noastră responsabilitate în ceea ce se întâmplă, în problemele noastre, preferăm să spunem că celălalt este de vină și trebuie să se schimbe. Vorba proverbului: vede paiul în ochiul celuilalt, în loc să vadă bârna din al său!
Singura modalitate prin care putem să inițiem schimbarea și în ceilalți este aceea de-a o începe în interiorul nostru. Pentru că suntem interconectați și modificările profunde personale influențează comportamentul, atitudinile, chiar imaginea și stima de sine a celorlalți. Cu atât mai mult, că cât suntem în relații mai semnificative.
În loc să fac presiuni ca celălalt să mă iubescă mai mult, poate n-ar fi rău ca eu să fiu mai iubitor. În loc să-mi doresc ca celălalt să fie mai independent, pot să lucrez la independența mea, din multe puncte de vedere, și chiar în relația respectivă. În fond, faptul că îmi doresc ca celălalt să fie mai independent, ar putea să spună că eu sunt dependent de independența celuilalt. Deci, cine este dependentul?
Dumneavoastră pe cine vreți să schimbați și ce anume vreți să schimbați la ceilalți? Ce-ar fi să începeți să faceți aceste schimbări în ograda proprie? S-ar putea apoi să constatați că și ceilalți vor să se schimbe, pentru că, nemafiind ocupați cu rezistența la schimbare, găsesc spațiul psihologic de-a medita la propriile nevoi de schimbare.