Tendinţele sau trăsăturile depresive au ca fundament negarea propriilor trăiri emoţionale începută încă din copilărie, sub presiunea adaptării la realitate. Copiii cărora nu li s-a permis să experimenteze diverse emoţii ca supărarea, enervarea, furia, durerea, foamea, plăcerea ci au fost nevoiţi să şi le reprime pentru a nu supăra sau deranja figurile autoritare se înstrăinează încetul cu încetul de sine iar în locul vivacităţii emoţionale se instalează trăirile depresive.
Conform Alice Miller (2013), trăsăturile depresive de personalitate se asociază cu:
- pierderea contactului cu sinele autentic, adică cu nevoile şi emoţiile proprii;
- o stimă de sine scăzută, declanşată de lipsa încrederii în propriile sentimente şi nevoi;
- negarea sentimentelor proprii;
- dezvoltarea unor relaţii dependente cu ceilalţi;
- frică de respingere crescută;
- conformism;
- agresivitate întoarsă către sine;
- sensibilitate exagerată;
- tendinţa de-a simţi ruşine şi vinovăţie;
- tendinţe perfecţioniste.
Depăşirea tendinţelor depresive presupune ”întoarcerea acasă” la ceea ce eşti, la nevoile, la emoţiile, dorinţele, ideile proprii. Evident, cu cât distanţa dintre ”acasă” şi personalitatea actuală este mai mare cu atât întoarcerea presupune mai mult efort: de a lucra cu tine, de a te descoperi, de a te asuma. Drum bun spre acasa!
Bibliografie:
Alice Miller, Drama copilului dotat. În căutarea adevăratului sine”, Ed. Herald, Bucureşti, 2013
Sa nu tinem cont daca supărarea, enervarea, furia, durerea, foamea, plăcerea altora nu se potrivesc asteptarilor noastre in privinta lor, asa cum nu putem respinge moartea , iubirea dupa cum dorim, pentru ca toate fac parte din viata la fel ca acestea .S-ar putea sa facem mai mult rau daca cenzuram emotiile sub orice forma s-ar cere exprimate.Nu ar trebui reprimate decat reactiile care ranesc fizic sau jignesc pe cei din jur.