Cel mai longeviv pământean (un chinez cam de 200 ani) a dezvăluit într-un interviu secretele care l-au ajutat să trăiască atât de mult. Acestea sunt: corpul sănătos (a practicat karate toată viața), mintea liniștită și sufletul împăcat. Deși ultimele două sunt pe ”teritoriul” psihicului, toate trei se întâlnesc într-un punct care se cheamă mișcare, sport. Poate sună banal, dar mișcarea fizică practicată regulat are niște efecte puternice nu numai asupra corpului, dar și asupra sufletului și minții noastre. Cred că numărul farmaciilor și al psihoterapeuților s-ar înjumătăți dacă ne-am mișca mai mult.
Toți cunoaștem beneficiile sportului. Și totuși prea puțini îl practicăm regulat. Pentru că viețile noastre sunt pline cu lucruri pe care ”trebuie” să le facem, rămânând puțin timp pentru cele ce ar fi bine să le realizăm. Și când ”trebuie”? Când este foarte greu să ne descurcăm fără: trebuie să mergem la serviciu, căci ar fi greu să trăim fără un venit, trebuie să mergem la cumpărături și să facem mâncare, pentru că nu putem rezista fără hrană, trebuie să rezolvăm o serie de aspecte administrative, căci facturile au dată scadentă, trebuie să ducem copiii la școală și să-i luăm de la școală, pentru că aceștia sunt responsabilitatea noastră de părinți, etc.
De multe ori este foarte greu să strecurăm sportul în programul nostru supraîncărcat, dar (spunând dar o să neg propoziția anterioară!), cred că se poate, în momentul în care ajungem să-l considerăm o prioritate. Ce spuneți? Am fi noi mai sănătoși, fizic și psihic, dacă am face sport așa cum mergem la job (adică constant)? Haideți să vedem, reamintindu-ne beneficiile sportului pentru noi, atât din punct de vedere biologic cât și psihic.
În corpul nostru se produc următoarele modificări atunci când introducem sportul în programul de viață: ne menținem greutatea în limite normale; pielea capătă un aspect mai sănătos; se activează sistemul imunitar, deci organismul va lupta mai eficient cu virușii și microbii; se accelerează metabolismul; se flexibilizează articulațiile; se reduce stratul adipos; se reglează nivelul glicemiei; se reduc inflamațiile interne; presiunea oculară se menține în limite acceptabile; se elimină mai eficient toxinele din organism; crește capacitatea respiratorie, deci vom inhala mai mult oxigen; circulația se îmbunătățește; crește capacitatea de efort fizic; scade frecvența migrenelor; arătăm mai bine; ne simțim mai bine; avem mai multă energie; cresc libidoul și satisafacția sexuală, etc.
Pentru psihicul nostru sportul are niște efecte extraordinare: toate procesele psihice intelectuale se activizează – gândim mai bine, memorăm mai eficient, suntem mai atenți, sesizăm perceptiv și chiar cognitiv mai rapid ceea ce e esențial, facem discriminări mai fine perceptive și intelectuale; ne crește capacitatea de efort voluntar; este stimulat autocontrolul; crește toleranța la frustrare; se elimină reziduurile emoționale blocate în corpul nostru, deci ni se îmbunătățește echilibrul emoțional; scade anxietatea; scade frecvența stărilor emoționale negative; se reduce agresivitatea; agitația interioară se convertește în liniște interioară; imaginea de sine se ameliorează, în directă legătură cu transformările fizice; ne disponibilizăm pentru fixarea și îndeplinirea obiectivelor personale; ancorarea în corp este urmată de o ancorare psihică în prezentul și realitatea noastră; suntem mai în contact cu ce gândim și cu ce simțim; fiind în contact mai bun cu noi, vom avea și un contact mai bun cu ceilalți, etc.
Să medităm puțin la beneficiile sportului pentru corpul și psihicul nostru, pentru viețile noastre!