Experiențele și autocunoașterea

experiențeExperiență: verificare a cunoștințelor pe cale practică, prin cercetarea fenomenelor din realitatea înconjurătoare (DEX).

Pentru a afla cine suntem, pentru a ne cunoaște mai bine e nevoie să experimentăm, să trăim diverse experiențe, să luăm contact cu realitatea.  Pe măsură ce devenim adulți, pentru mulți oameni viața devine mai monotonă, mai standard, mai puțin spontană. Experiențele trăite se grupează în arii restrânse și de obicei clar delimitate: job, casă, familie, prieteni, vacanțe (din când în când). Pentru că zilnic ne învârtim în aceste arii e posibil să devenim și mai puțin atenți la ceea ce spun experiențele din aceste zone despre noi. Funcționăm, de multe ori, într-o manieră automată. Așa că nu e de mirare că s-ar putea să ne trezim că se naște o idee în mintea noastră: eu cine sunt? ce mai vreau eu de la viață? care sunt valorile mele?

Cum putem afla răspunsurile la aceste întrebări ? Accesând noi experiențe. A încerca ceva nou. A face o călătorie într-un loc inedit și într-o manieră diferită (dacă de obicei stau la hotel, ce ar fi să încerc să plec cu cortul în vacanță?). A experimenta o nouă coafură. A face ceea ce ți-ai fi dorit de mult să faci, dar întotdeauna nu ți-ai găsit timp. A învăța să înoți, dacă nu știi. A cunoaște oameni noi. Nu-i așa că viața noastră ar fi mai bogată dacă am experimenta lucruri noi mai des? Și, nu-i așa că acest bagaj consistent de experiențe ne-ar putea oferi prilejul să mai extragem niște idei despre calități, frici, defecte, credințe, principii, dorințe etc. Toate ale noastre.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s