Au obiectele culoare?

minge rosieVăd o minge roșie. Deci mingea este roșie, eu o percep și am imaginea mentală a unei mingi roșii. Este mingea roșie, pentru că eu o văd roșie? Nu. Ea nu are culoare. Ea este constituită dintr-un material cu anumite caracteristici care reflectă într-un mod specific lumina; din fasciculele luminoase care cad asupra ei o parte sunt absorbite, iar unele – cele cu lungimea de undă specifică roșului –  sunt reflectate. Apoi acestea ajung la globii oculari, se transformă în impulsuri nervoase ce se transmit spre cortex și aici ia naștere senzația de roșu. Deci, roșul e doar în mintea noastră, un rezultat al interacțiunii dintre minge și ochii noștri, interacțiune mediată de lumină.

Albinele văd lucrurile colorate altfel, pentru că analizatorul lor vizual are o altă constituție și prelucrează diferit informația preluată de la undele luminoase.

Toate culorile sunt în mintea noastră, în psihicul nostru. Afară, în realitate, există doar caracteristici ale obiectelor care reflectă diferit lumina, contribuind la diverse senzații de culoare.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s